Nieziemsko smaczne muffiny czekoladowe – dziecinnie proste i bez mąki!

Te muffiny są niezwykle soczyste i aksamitne w konsystencji. Najlepiej spożywać je od razu po wyjęciu z piekarnika. Świetny efekt daje mleczna czekolada, która roztapia się, dodając nieco słodyczy i niezwykłych doznań smakowych. Całość jest świetnym deserem do popołudniowej kawy, który jest gotowy w zaledwie 20 minut.

Składniki na dwie porcje:

Dwa żółtka. (białka w tym przepisie są niepotrzebne)
40g gorzkiej czekolady 70%
20g cukru (dwie łyżeczki na jedno żółtko)

20g mleka

Dwie kostki czekolady mlecznej (6g)

2g proszku do pieczenia

 

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem ok 2 minut. Nie muszą być mocno napowietrzone, wystarczy by cukier całkowicie się rozpuścił. Dodajemy też pół łyżeczki proszku do pieczenia i mocno mieszamy.

Po ubiciu jajek z cukrem roztapiamy czekoladę gorzką. Dodajemy dwie łyżki mleka, co zapewni lepszą konsystencję sufletu (nie będzie tak zbity, bo sama gorzka czekolada jest bardzo gęsta). Czekolada łatwo się też przypala, dlatego roztapiamy ją na bardzo wolnym ogniu. Bezpiecznie jest to też robić w kąpieli wodnej, wtedy cała procedura trwa nieco dłużej.

Gdy czekolada całkowicie się roztopi, odstawiamy ją na chwilę do przestudzenia. Gdy lekko przestygnie, dodajemy ją do masy jajecznej i intensywnie mieszamy by całość się połączyła.

Przygotowujemy foremki do babeczek. Do każdej z form nakładamy najpierw dwie łyżki masy, na to umieszczamy kostkę czekolady mlecznej. Przykrywamy kolejnymi dwoma łyżkami masy czekoladowej. Wypełniamy ok 3/4 foremki, ponieważ muffiny jeszcze urosną. Pieczemy około 7-8 minut. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wypieczoną babeczkę, wydłużamy czas do 10 minut.

 

Smacznego!

fot. pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top