Jak zrobić mus czekoladowy w błyszczącej polewie

Taki mus czekoladowy uwielbiam i mógłbym go jeść co weekend. Aksamitny i kremowy, łączy smaki gorzkiej i mlecznej czekolady. Jest jak z najlepszej cukierni, tyle, że przygotowany samodzielnie w domu. Pokażę Wam, że wcale nie jest go ciężko zrobić.

Jak zrobić mus czekoladowy

Składniki na mus:

30g śmietanki 30%

15g gorzkiej czekolady

15g mlecznej czekolady

10g mleka

2g żelatyny

(opcjonalnie kropla alkoholu)

Polewa

50g śmietanki 30%

2g masła

8g kakao Van Houten

15g cukru

2g żelatyny

 

Zaczynamy od przygotowania żelatyny, którą namaczamy w zimnej wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Przygotowujemy mus. Najpierw ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno.

Następnie roztapiamy obie czekolady z odrobiną mleka w kąpieli wodnej, lub ewentualnie w garnku z odrobiną mleka (drugi sposób mniej bezpieczny, trzeba robić to na wolnym ogniu)

Gdy czekolady się roztopią, dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę i mocno mieszamy by się rozpuściła. Gdy czekolada przestygnie, łączymy ją stopniowo z kremówką, mieszając do uzyskania kremowego musu.

Całość przelewamy do foremek jakie mamy pod ręką. Najlepiej by była ona elastyczna, wtedy łatwiej z niej wyjdzie. Mus chowamy do lodówki lub najlepiej zamrażarki na około godzinę.

Po godzinie wyjmujemy mus i umieszczamy na talerzyku. Jeśli mamy problem z wyjęciem – można pomóc sobie przy użyciu noża.

Jak zrobić polewę czekoladową

Najpierw zalewamy pół łyżeczki żelatyny zimną wodą i zostawiamy tak, jak wcześniej. W garnku umieszczamy: Cukier oraz kakao. Wszystko zalewamy śmietaną kremówką, lub ewentualnie mlekiem. Podgrzewamy dość mocno, tak by kakao i cukier się całkowicie rozpuściły. Na koniec dodajemy masło i mieszamy. Gdy polewa lekko przestygnie, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia.

 

Polewę wylewamy na schłodzony mus. Powinna być dość rzadka, ale dzięki żelatynie zacznie szybko gęstnieć. Można robić to też na kratce. Ja zdecydowałem użyć się talerza i pozostawić na nim wzór, w kształcie liścia z polewy. Dzięki temu całość nabiera jeszcze bardziej czekoladowego charakteru 🙂

Smacznego!

 

Zobacz także:

Jak zrobić prawdziwe kakao

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top