Jak zrobić chlebek bananowy (Przepis na weekend)

Od dawna poszukiwałem przepisu jak zrobić chlebek bananowy. Wszystkie przepisy, na które natrafiałem, wydawały mi się bardzo skomplikowane i zbyt rozległe. Sam lubię szybkie dania, takie, które nie wymagają więcej niż kilkunastu minut na przygotowanie. Postanowiłem więc stworzyć własną, szybką recepturę.

Jak zrobić chlebek bananowy

80g. mąki
20g. cukru
trzy średniej wielkości dojrzałe banany
20ml. mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Samo wykonanie jest banalnie łatwe

Najpierw banana siekamy widelcem w misce. Można to też zrobić blenderem, ale według mnie fajnie, gdy w cieście są wyczuwalne niewielkie kawałki owocu. Do banana dodajemy całe jajko oraz dwie łyżki mleka i wszystko dobrze mieszamy. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość wylewamy do niewielkiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Podany przepis jest na małą formę, a co za tym idzie – niewielką porcję. Jeśli chcecie mieć więcej chlebka bananowego, podwójcie proporcje. Pamiętajcie przy tym, by w takim wypadku odpowiednio zwiększyć czas pieczenia o około 15-20 minut. Chlebek powinien nieco wyrosnąć i mieć chrupiącą skórkę. Jest ona jednym z jego największych atutów i przypomina tym normalny chleb. Banan dodaje słodyczy, dlatego, jeśli chcemy, nie musimy wcale używać cukru w tej recepturze.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top